Агнешка дроб сарма
Продукти (8 порции)
1 | агнешки комплект |
200 г | ориз |
5 връзки | пресен лук |
1 /2 | глава лук (голяма) |
1 връзка | пресен чесън |
1 връзка | пресен джоджен |
1 /2 връзка | магданоз |
1 с.л. | червен пипер |
3 с.л. | олио |
сол и черен пипер на вкус |
За заливката:
2 | яйца |
300 г | кисело мляко |
3 с.л. | брашно |
кисело мляко (за гарниране) |
Съвет
-
В дроб сармата могат да се сложат и гъби, спанак или лапад.
Приготвяне
- 1
Агнешките дреболии (черен дроб, бял дроб, було, бъбреци, сърце) се измиват със студена вода. Черният дроб се попарва във вряща вода за 2 – 3 минути.
- 2
Останалите дреболии, без булото, се сваряват в подсолена вода за около час.
- 3
След това се отцеждат, охлаждат се и се нарязват на кубчета, а бульонът се запазва.
- 4
Двата вида лук и чесънът се наситняват. Старият лук се запържва в олиото, докато омекне. Добавя се оризът и когато стане стъклен, се сипват пресният лук, пресният чесън и червеният пипер.
- 5
Слагат се дреболиите, нарязаните наситно джоджен и магданоз, наливат се 700 мл от бульона и се овкусява със сол и черен пипер.
- 6
Ястието се завива с булото и се пече на 180 °С за 50 минути.
- 7
Заливката се приготвя като киселото мляко се разбива с яйцата и брашното, сместа се разпределя върху ястието и се допича за още 15 минути. По желание се поднася с кисело мляко.