Агнешка курбан чорба
Продукти (6 порции)
1 | агнешки врат (700-800 г) |
5-6 зърна | черен пипер |
1 /2 ч. л. | сол |
1 връзка | пресен лук |
1 | зелена чушка |
1 /2ч. ч. | ориз |
2 | домата |
4 стръка | магданоз (1 с. л. сух) |
2 стръка | джоджен (1 ч. л. сух) |
1 | яйце |
Приготвяне
- 1
Агнешкият врат се измива и се поставя в голяма тенджера. Залива се с 2 л студена вода и след като кипне, се отстранява образувалата се пяна. Добавят се зърната черен пипер и солта и се вари 30-40 минути.
- 2
Почистените лук и чушка се нарязват на ситно, слагат се при омекналото месо и се варят 15-20 минути.
- 3
След това се сипва оризът и постоянно се разбърква, за да не залепне за дъното. Доматите се настъргват на ренде, слагат се в чорбата и се вари около 20 минути.
- 4
Свареното месо се изважда, отделят се костите и след като се нареже на по-едри парчета, се връща обратно в чорбата заедно със ситно нарязаните джоджен и магданоз.
- 5
Яйцето се разбива в купичка и на тънка струя през цедка се добавя в чорбата при непрекъснато бъркане. По желание чорбата се сервира подправена с лют пипер и оцет.