Агнешка плешка със зелена плънка
Продукти (6 порции)
1 | агнешка плешка |
За плънката:
400 г | замразен грах |
4 стръка | джоджен |
3 | сварени яйца |
1 връзка | пресен лук |
3 стръка | пресен чесън |
150 г | бекон |
80 г | галета |
20 г | краве маслo |
сол и черен пипер на вкус |
За намазване:
80 г | краве маслo |
1 ч.л. | кориандър на зърна |
сол и черен пипер на вкус |
За гарнитурата:
1 кг | картофи |
1 | голяма тиквичка |
100 мл | прясно мляко |
2 скилидки | чесън |
4 стръка | джоджен |
50 г | краве маслo |
сол на вкус |
Приготвяне
- 1
По ребрата на плешката с нож се прави прорез и отворът леко се разширява с ръце.Беконът се реже на кубчета и се запича на сух тиган до златисто. Добавят се наситнените пресен лук и чесън и се запържват закратко.
- 2
Сварените яйца се обелват и се режат на ситно.
- 3
Галетата се запържва в маслото, докато стане златиста. Смесват се галетата, беконът с лука и чесъна, грахът, сварените яйца, сол, черен пипер и наситненият джоджен и се разбърква.
- 4
Маслото за намазване се смесва със счукания кориандър, сол и черен пипер и с него се маже месото отвътре и отвън.
- 5
Плънката се слага в отвора на плешката, като се притиска. Месото се затваря с дървени шишове, поставя се в тава и се наливат около 300 мл вода. Покрива се с намокрена пергаментова хартия и алуминиево фолио и се пече 3 часа в загрята на 180° С фурна.
- 6
Хартията и фолиото се отстраняват, ако има нужда се налива още вода, и месото се пече на 240° С около 15 минути, докато получи приятна златиста коричка.
- 7
Гарнитурата се приготвя като тиквичката се измива, почиства се и, без да се бели, се реже на малки кубчета. Запържва се до златисто в половината от маслото и се овкусява със сол.
- 8
Картофите се обелват, нарязват се на кубчета, сваряват се в подсолена вода и след това се пюрират.
- 9
Прясното мляко се загрява с останалото масло и сол на вкус.
- 10
Към пюрираните картофи се прибавят смачканият чесън, млякото с маслото, тиквичката, наситненият джоджен и се разбъркват добре. Месото се нарязва и се поднася с плънката и гарнитурата.