Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали
kaufland.bg/recepti

Агнешки бут с карамелизирани лукчета

Над 60 минути
Напреднали
Ако сканирате QR кода, рецептата ще се отвори на Вашия смартфон или таблет. А само с един клик всички съставки могат да станат част от списъка Ви за пазаруване.

Продукти (4 порции)

1 агнешки бут (1,2-1,4 кг)
125 г краве масло
1 връзка прясна мащерка
1 /2 връзка прясна мента
1 глава чесън
200 г свински бузи (бекон)
2 глави лук
250 мл червено вино
краве масло за намазване на бута
сол, червен пипер и пипер меланж на вкус

за заливката:

1/2 кофичка кисело мляко
1 ч. л. сух джоджен
1 ч. л. червен пипер

за карамелизираните лукчета:

300 г арпаджик (шалот)
100 г краве масло
30 мл зехтин
100 мл бренди
100 мл балсамов оцет (тъмен)
сол и пипер меланж на вкус

Приготвяне

    1

Месото се намазва хубаво с масло и в него се втриват подправките – сол и пипер, червен пипер, мащерка и мента. С помощта на остър нож по повърхността на месото се правят малки разрези и бутът се шпикова със скилидките чесън.

    2

На дъното на тава за печене се поставят нарязаният на едро лук, свинските бузи, нарязани на парчета, сипва се червеното вино и малко вода. Бутът се поставя отгоре и се пече около 1 час и 45 минути на 170°С, покрит с фолио.

    3

Фолиото се отстранява и бутът се залива със смес от киселото мляко, джодена и червения пипер. Пече се още 15 минути на 220°С.

    4

Лукът се запържва хубаво в маслото и зехтина. След това се налива брендито и се оставя да се изпари. Добавя се балсамовият оцет, овкусява се със сол и пипер меланж и след още 5 минути се оттегля от огъня.

    5

Месото се разпределя в подходящи чинии и се гарнира с карамелизираните лукчета.