Агнешки шишчета с топла салата от патладжани
Продукти (4 порции)
600-700 г | агнешко месо от бут |
2 стръка | пресен лук |
за маринатата:
2 с. л. | зехтин |
1 стрък | пресен чесън |
1 щипка | смлян черен пипер |
1 /2 ч. л. | смлян кимион |
за салатата от патладжани:
4 | патладжана (600 г) |
2 | домата |
1 | прясна чушка |
7-8 стръка | магданоз |
6 с. л. | зехтин |
1 ч. л. | смлян кориандър |
сокът от 1 лимон | |
сол и черен пипер на вкус | |
зехтин за пържене |
Приготвяне
- 1
Месото се нарязва на малки филийки, поставят се в купа заедно с наситнения чесън за маринатата и се налива зехтинът. Поръсва се с черния пипер и кимиона, размесва се с ръце и се оставя да се маринова минимум 2 часа.
- 2
Във всяка филийка мариновано месо се завива по парче от пресния лук, нанизват се шишове и се пекат на скара.
- 3
Патладжаните за салатата се обелват, нарязват се на филии и се подреждат в намазнена с част от зехтина тава. Отгоре се мажат с останалия зехтин и се пекат около 15 минути в предварително загрята до 200°С фурна, след което се режат на кубчета.
- 4
Доматите се обелват, почистват се от семето и се нарязват на кубчета. Запържват се в загретия зехтин за минута, добавят се кубчетата патладжан и всичко се пържи още минута.
- 5
Сипва се лимоновият сок, прибавят се кориандърът, наситненият магданоз, нарязаната на ситно чушка и се овкусява със сол и черен пипер. Готовата топла салата се сервира заедно с изпечените агнешки шишчета.