Анасонов сладолед с мариновани мандарини и коледни подправки
Продукти (4 порции)
2 бр. | шушулка ванилия |
150 г | кафява захар |
1 ч.л. | кардамон |
5 бр. | звезден анасон |
1 бр. | пръчка канела |
100 мл | мед |
5 бр. | мандарини |
4 | жълтъка |
60 г | захар |
1 ч.л. | анасон на прах |
200 мл | сметана |
100 мп | мляко |
Приготвяне
- 1
Шушулките ванилия се разрязват по дължина и семенцата, които са вътре, се изстъргват.
- 2
За маринатата, половин литър вода се оставя да кипне с кафявата захар, кардамона, анасона, канелата, меда и сърцевината от ванилия. Оставя се да изстине добре и 50 мл от течността се отделят настрана.
- 3
През това време мандарините се обелват и парчетата се филетират така, че да остане само чист плод, който се поставя в марината и се оставя да престои в хладилник за осем часа.
- 4
На пяна се разбиват белтъкът и захарта, като към тях се прибавя и анасонът на прах.
- 5
Сметаната, млякото, 50 мл от маринатата и сърцевината на останалата ванилия се слагат в отделна тенджерка и се кипват.
- 6
Сместа от сметана и мляко се прекарва през цедка, след което се прибавя при жълтъка и всичко се бърка на водна баня 8-10 мин.
- 7
Цялата смес се изсипва в машина за сладолед и се замразява. В случай, че нямате машина за сладолед може да използвате метална купа, която да остане във фризер за 4-6 чаша. Разбърквайте сместа поне по веднъж на час.
- 8
В купичка се поставя по една малка топка анасонов сладолед. Добавят се парчета мандарина и малко от маринатата и се сервира.