Аранчини
Продукти (2 порции)
1 ч. ч. ориз Арборио | |
100 г | сирене Пекорино (пармезан) |
60 г | сирене Моцарела |
30 г | грах |
2 глави | лук (малки) |
2 скилидки | чесън |
500 мл | пилешки бульон |
4 | яйца |
20 г | краве масло |
2 с. л. | зехтин |
куркума на вкус | |
700 мл | олио за пържене |
брашно и галета за овалване |
за соса:
400 г | домати от консерва |
2 глави | лук (малки) |
3 скилидки | чесън |
2 стръка | пресен босилек |
зехтин за пържене | |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Лукът и чесънът се почистват, нарязват се на ситно и се запържват в зехтина. Слага се оризът и се бърка, докато стане стъклен.
- 2
Налива се малко бульон и се разбърква. Когато оризът поеме течността, отново се налива бульон. Това се повтаря, докато оризът стане готов.
- 3
Овкусява се с куркума, разбърква се и се добавя маслото. Когато се разтопи, се прибавя настърганото сирене Пекорино. Отново се разбърква и съдът се дърпа от огъня. Оризът се оставя да изстине.
- 4
Моцарелата се нарязва на дребни кубчета. Яйцата се разбиват в купа.
- 5
Взима се малко от ориза, разстила се в дланта, вътре се слагат по малко моцарела и грах и се оформят топки. Овалват се последователно в брашно, яйца и галета. Пържат се до златисто в сгорещеното олио.
- 6
Лукът и чесънът за соса се почистват, наситняват се и се запържват в зехтин. Доматите се пасират и се добавят в съда. Овкусява се със сол и черен пипер и се оставя сосът да се сгъсти. Накрая се подправя с наситнения босилек.
- 7
Сосът се слага в чинии и отгоре се поставят по две аранчини. Украсява се с листа пресен босилек.