Багета със свежи подправки
Продукти (1 порция)
1 /2 кубче | мая |
250 г (плюс още за омесване) | бяло брашно |
125 г | меко масло |
2 с.л. | микс от пресни билки на вкус |
сол | |
лимонов сок |
Приготвяне
- 1
Брашното се пресява в купа и в средата се прави кладенче. Маята се натрошава в него, поръсва се с 1/2 ч.л. сол , залива се със 160 мл хладка вода и се замесва. Готовото тесто се покрива и се оставя за около 30 минути на топло да втасва.
- 2
Тестото се размесва добре и от него се оформя малък квадрат, който се разточва. Четирите ъгъла се събират в средата и новообразуваният квадрат се обръща внимателно. Оставя се да втасва нови 20 минути.
- 3
Ъглите се събират по същия начин още два пъти, като всеки път тестото се оставя да втасва по 20 минути.
- 4
От квадрата се оформя роло, върху което се правят диафонални прорези. Втасва още 20 минути.
- 5
Багетата се поставя в студена фурна, след което се пече около 20 минути на 240°C. Добре е по време на печенето във фурната да има и съд с вода, за да може багетата да остане мека и хрупкава.
- 6
Маслото се разбива добре и към него се прибавят подправките, лимонов сок на вкус и сол.
- 7
След като се изпече, багетата се оставя да изстине на решетка. Разрязва се по предварително направените прорези, които се мажат с билковото масло, и се сервира.