Бадемов тарт с кардамон
Продукти (10 парчета)
за блата:
150 г | брашно |
1 ч.л. | бакпулвер |
4 шушулки | кардамон |
1 щипка | сол |
100 г | меко краве масло |
100 г | захар |
1 (плюс за намазване) | жълтък |
2 с.л. | прясно мляко |
за плънката:
250 г | белени бадеми |
120 г | пудра захар |
3 шушулки | кардамон |
1 /4 ч.л. | индийско орехче |
3 | белтъка |
1 | ванилия |
Приготвяне
- 1
Брашното се смесва със солта, бакпулвера, захарта, маслото и стритите семена кардамон. Маслената смес се претрива с ръце до получаване на трохи.
- 2
Добавят се един жълтък и млякото, и се разбърква. Около 1/3 от тестото се заделя за декорация. Двете топки тесто се прибират в хладилник за два часа.
- 3
Тестото за блата се разточва и се поставя в керамична форма за печене, намазана с масло, като то трябва да покрива и стените. Прибира се в хладилник за час.
- 4
Плънката се приготвя като бадемите се смилат в блендер заедно с пудрата захар, стритите семенца кардамон, ванилията и индийското орехче. Добавят се и разбитите на сняг белтъци. Сместа се сипва върху блата и се заравнява.
- 5
Заделеното тесто се разточва и от него се изрязват формички. Подреждат се върху плънката и се намазват с разбит с малко вода жълтък.
- 6
Тартът се пече 20 минути в загрята на 180°C фурна с вентилатор. Охлажда се, нарязва се и се поднася.