Баклава
Продукти (30 парчета)
2 пакета | точени кори |
200 г | краве масло |
За сиропа:
1 л | вода |
800 г | захар |
1 резен | лимон |
За плънката:
1 кг | орехови ядки |
2 ч.л. | канела |
Приготвяне
- 1
Орехите за плънката се смилат или счукват надребно и се смесват с канелата и захарта.
- 2
Маслото се разтопява и с 2 с. л. от него се намазва дъното на голяма тава. Поставя се първата кора и се поръсва с част от останалото масло. Върху нея се слага втора и отново се намазва с масло. Поръсва се от плънката така, че да не остава празно място. Ако има части от корите, които излизат извън тавата, се изрязват внимателно и се разпределят една до друга върху плънката. Така се подрежда цялата баклава, като трябва да се завърши с две кори и последната се намазва хубаво с масло.
- 3
С остър нож се режат парчета във формата на малки ромбове. Баклавата се пече в предварително загрята до 150 градуса, докато покафенее. Оставя се да изстине.
- 4
Захарта за сиропа се разтваря във водата и се вари заедно с лимона до пълното й стопяване.
- 5
Лимонът се изважда и горещият сироп се сипва върху баклавата, като се разпределя равномерно. Оставя се на хладно място за около 13–14 часа, за да се напои добре.