Бананов крем
Продукти (4 порции)
250-300 г | извара |
100-150 мл | прясно мляко (+ 3-4 с. л. за шоколада) |
3 с. л. | кисело мляко |
5 с. л. | пудра захар |
1 пакетче | суха сметана |
2-3 с. л. | лимонов сок |
1-2 капки | есенция ром |
3 | банана |
1 | млечен шоколад (100 г) |
1 | банан за украса |
Съвет
-
Преди сервиране поръсете с настърган шоколад или смлени орехови ядки.
Приготвяне
- 1
В дълбока купа се поставят изварата, киселото мляко, прясното мляко за крема, пудрата захар, сметаната, лимоновият сок и есенцията ром.
- 2
Разбиват се с миксер в продължение на 5-6 минути до получаване на еднородна смес с лек гланц.
- 3
Бананите се обелват, намачкват се с вилица или се пасират и след като се прехвърлят в купата, всичко се разбърква добре.
- 4
Шоколадът се разтопява в малка тенджерка с 3-4 с. л. прясно мляко.
- 5
Бананът за украса се реже на колелца. В десертна купичка или чаша се поставят колелца банан и около тях се налива шоколад. Покриват се с част от банановия крем, редят се 1-2 резена банан, полива се с шоколад и отново се покрива с крем. Върху десерта се поставя фолио и се охлажда в хладилник.