Бананов Наполеон
Продукти (4 парчета)
3 листа | кори за баница |
30-40 г | краве масло |
30-40 г | мед |
за ваниловия крем:
300 мл | прясно мляко |
3 | яйца |
6 с. л. | захар |
1 /2 с. л. | нишесте |
2 капки | ванилова есенция (или 1 пакетче ванилия на прах) |
за карамелизираните банани:
2 | банана |
2-3 с. л. | краве масло |
2-3 с. л. | кафява захар |
2-3 щипки | канела |
2-3 капки | есенция ром (или 1 с. л. ром) |
Приготвяне
- 1
Яйцата и захарта за ваниловия крем се разбиват в купичка и се прибавя нишестето. Разбърква се до получаването на гладка смес. Млякото се сгорещява, дърпа се от огъня и към него се прибавя нишестената смес, като постоянно се разбърква. Връща се на огъня, изчаква се отново да кипне и се оттегля. Ароматизира се с ванилията, разбърква се и се оставя да се охлади.
- 2
Корите за баница се разгъват върху плот. Разтопеното масло за корите се разбърква с меда, докато сместа се хомогенизира. Намазва се първата кора за баница, покрива се с втора кора и отново се намазва със сместа. Покрива се с трета кора и пак се намаслява.
- 3
Корите се прегъват на три. Разрязват се на еднакви квадрати с големината на обикновена бисквита. Запичат се за около 10 минути в загрята на 180 градуса фурна.
- 4
Бананите се нарязват на колелца и се запържват се за около 1-2 минути в сгорещеното масло. Прибавя се захарта, овкусява се с канелата и рома, разбърква се добре и се отстранява от огъня.
- 5
При сервиране в чиния се поставя едно от изпечените тестени квадратчета, което се намазва с ваниловия крем. Покрива се с колелца банан, отново се поставя кора и ванилов крем. Слага се последната кора и се украсява с кръгче банан.