Баница със сирене
Продукти (10 парчета)
1 кг | брашно |
250 г | краве масло |
400 г | натрошено сирене |
5 | яйца |
1 ч. ч. | кисело мляко |
1 ч. л. | сода за хляб |
1 /2 ч. л. | сол |
паричка и дрянови клончета |
Приготвяне
- 1
От брашното, солта и 2 ч. ч. топла вода се замесва тесто. Разделя се на шест равни части, от които се разточват тънки кори. Всяка се намазва с предварително разтопено масло. Краищата на корите се завиват към центъра, докато се получи топка.
- 2
Яйцата се разбиват и към тях се добавя сиренето. Содата се разтваря в киселото мляко, докато шупне и се прибавя към яйчната смес.
- 3
От дрянови клонки се отчупват връхчетата с пъпките, като се подбират така, че всички да са с различна форма. На лист се рисува всяко дренче и срещу него се написва какъв късмет ще донесе на притежателя си.
- 4
След като престоят 30 минути с мазнината, тестените топки отново се разточват на тънки кори с големината на тавата.
- 5
Тавата се намазва добре с 2 с. л. от маслото. Поставя се първата кора, намазва се с масло и отгоре равномерно се разпределя 1/5 от плънката. Така се подреждат и останалите кори, като след третата се поставят късметите на равно разстояние един от друг. Последната кора се намазва обилно с масло.
- 6
Баницата се пече в предварително загрята до 180°С фурна около 50 минути. След като изстине се нарязва така, че във всяко парче да има късмет.