Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали
kaufland.bg/recepti
За вегетарианци

Боб със зеле на фурна

Над 60 минути
Начинаещи
Ако сканирате QR кода, рецептата ще се отвори на Вашия смартфон или таблет. А само с един клик всички съставки могат да станат част от списъка Ви за пазаруване.

Продукти (8 порции)

500 г зрял боб
1 глава прясно зеле
4 стръка праз
4 скилидки чесън
2 моркова
1 корен пащърнак
2 с.л. доматен концентрат
2 с.л. маслиново масло
1 с.л. червен пипер
1 /2 с.л. копърово семе
сол на вкус

За трохите:

4 филии хляб
1 /2 връзка магданоз
2 скилидки чесън
70 мл студено пресовано маслиново масло
1 ч.л. сух риган
сол и черен пипер на вкус

Съвет

  • Фурната не се загрява предварително, защото има опасност глиненият съд да се спука. По желание, добавете в ястието и домати от консерва.


Приготвяне

    1

Бобът се накисва за една нощ във вода, отцежда се, залива се с чиста вода и се вари до готовност, като първата вода се изхвърля. Около 400 мл от водата от варенето се запазват.

    2

Зелето се реже на тънки ивици. Осолява се и се намачква добре. Отцежда се от отделилата се вода.

    3

Пащърнакът, празът, чесънът и морковите се режат на ситно и се запържват в маслиново масло. Добавя се зелето и се готви около 5 минути. Сипват се доматеният концентрат и червеният пипер. Прибавя се бобът, заедно с 400 мл от водата, в която се е варил. Овкусява се със сол и копърово семе.

    4

Хлябът за трохите се смила с магданоза, ригана, чесъна, маслиновото масло, сол и черен пипер.

    5

Ястието се прехвърля в гювеч, поръсва се с трохите и се запича за около 40 минути в загрята на 180° С фурна.