Боб със зеле на фурна
Продукти (8 порции)
500 г | зрял боб |
1 глава | прясно зеле |
4 стръка | праз |
4 скилидки | чесън |
2 | моркова |
1 корен | пащърнак |
2 с.л. | доматен концентрат |
2 с.л. | маслиново масло |
1 с.л. | червен пипер |
1 /2 с.л. | копърово семе |
сол на вкус |
За трохите:
4 филии | хляб |
1 /2 връзка | магданоз |
2 скилидки | чесън |
70 мл | студено пресовано маслиново масло |
1 ч.л. | сух риган |
сол и черен пипер на вкус |
Съвет
-
Фурната не се загрява предварително, защото има опасност глиненият съд да се спука. По желание, добавете в ястието и домати от консерва.
Приготвяне
- 1
Бобът се накисва за една нощ във вода, отцежда се, залива се с чиста вода и се вари до готовност, като първата вода се изхвърля. Около 400 мл от водата от варенето се запазват.
- 2
Зелето се реже на тънки ивици. Осолява се и се намачква добре. Отцежда се от отделилата се вода.
- 3
Пащърнакът, празът, чесънът и морковите се режат на ситно и се запържват в маслиново масло. Добавя се зелето и се готви около 5 минути. Сипват се доматеният концентрат и червеният пипер. Прибавя се бобът, заедно с 400 мл от водата, в която се е варил. Овкусява се със сол и копърово семе.
- 4
Хлябът за трохите се смила с магданоза, ригана, чесъна, маслиновото масло, сол и черен пипер.
- 5
Ястието се прехвърля в гювеч, поръсва се с трохите и се запича за около 40 минути в загрята на 180° С фурна.