Бургер Брей!
Продукти (1 порция)
За бриош питката:
500 г | бяло брашно |
1 | суха мая или 200 г пшенична закваска (квас) |
10 г | пудра захар |
5 | яйца Брей! |
150 мл | прясно мляко |
200 г | масло |
1 | яйце за намазване |
сусам за поръсване |
За бургера:
150 г | кайма смес Брей! |
1 | домат Брей! |
50 г | кашкавал Брей! |
1-2 | листа от къдрава маруля Брей! |
1 | жълт лук |
10 г | майонеза |
10 г | кетчуп |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Започва се с подготовката на бриош питките. В съд се смесват маята и млякото със стайна температура и се оставя настрани да набъбне.
- 2
Брашното се слага в голям съд. Добавят се солта и захарта и се разбъркват с пръсти. Добавят се яйцата и маята с млякото и се месят с пръсти. Полученото тесто се оставя настрани (на топло) за 30-40 минути.
- 3
След това тестото се разбърква с миксер. Ако е лепкаво, всичко е наред. Трябва да достигне до етап, в който е копринено гладко и разтегливо, без да залепва по ръцете или купата. Щом е готово се добавя размекнатото масло. Месенето продължава, докато тестото стане лъскаво и гладко, и се оставя в купа, покрита с кърпа, за 2-3 часа, за да втаса.
- 4
Набъбналото тесто се реже на равни части по около 100 г. Оформят се топки, които се слагат в тава с хартия. За да станат питките с правилна форма, е хубаво да се използват кръгли форми за печене. Подредената тава се оставя настрани, покрита с кърпа, докато питките не увеличат 2 пъти обема си. Това обикновенно трае около 1-2 часа.
- 5
Фурната се загрява на 250⁰C с вентилатор. Преди печене, питките се мажат с разбито яйце и се поръсват със сусам. Когато се сложат във фурната, температурата се намаля на 220⁰С. Пекат се 20 минути.
- 6
Върху нагорещен тиган се запича резен лук до златисто. Когато лукът е готов, в същия тиган се пече и добре оформено кюфте от каймата с дебелина не по-голяма от 1-1,5см, и радиус колкото този на питката. Необходимото време за приготвяне е около 3-4 минути от всяка страна, в зависимост от това каква степен на изпичане се търси.
- 7
След като е запечено и от двете страни, върху него се слага настърган кашкавал и тиганът се покрива с капак (може и с хартия за печене), докато кашкавалът се разтопи. Готовото кюфте се поставя на дъска, докато стане време да сглобим бургера.
- 8
Готовата питка се реже по средата и се маже с масло. Запича се в тигана и от двете страни.
- 9
Бургерът се сглобява в следната последователност: на долната страна на питката се намазва обилно майонеза; слага се листо от маруля, кюфте, резен домат, запечен лук, сосовете и накрая капачето на питката.