Бургер с бърбън сос
Продукти (4 порции)
800 г | смляно телешко месо |
150 г | сирене Чедър |
4 | питки за бургери |
2 | домата |
1 глава | червен лук |
сол и черен пипер на вкус | |
маслиново масло |
за соса:
200 мл | бърбън |
1 скилидка | чесън |
2 с.л. | барбекю сос |
2 с.л. | соев сос |
2 с.л. | мед |
1 с.л. | царевично нишесте |
1 ч.л. | дижонска горчица |
лют сос на вкус | |
сол и черен пипер на вкус |
Съвет
-
Барбекю сосът може да се замени с кетчуп.
Приготвяне
- 1
Бърбънът се загрява в касерола, добавят се горчицата, барбекю сосът, медът, соевият сос, наливат се 100 мл вода и се оставя на котлона за 5 минути. Прибавят се смачканият на паста с малко сол чесън и лютият сос.
- 2
Нишестето се разтваря в 20 мл студена вода и се сипва в соса. Ако има нужда се овкусява със сол и черен пипер и се готви, докато сосът се сгъсти – около 5 минути, след което се охлажда.
- 3
Мляното телешко месо се овкусява с пушена сол и едро счукан черен пипер. Разделя се на четири части.
- 4
Върху пергаментова хартия, с помощта на ринг, от месото се оформят 4 бургера с размер, малко по-голям от този на питките. Намазват се с маслиново масло.
- 5
Скарата се натрива с парче лук, бургерите се поставят върху нея с помощта на хартията.
- 6
Когато са почти готови, върху тях се слага парче сирене, за да се разтопи.
- 7
Лукът и доматите се режат на шайби, поливат се с маслиново масло, посоляват се и се готвят на скарата. Питките се разрязват на две през средата. Мажат се с маслиново масло и се запичат леко на скара.
- 8
Готовите питки се мажат със соса, върху долната част се слага бургерът със сиренето, а върху него лук и домат. Покрива се с горната част на питката и се сервира.