Бургер по шопски
Продукти (6 порции)
300 г | краве сирене |
2 | яйца |
4 | зелени чушки |
2 | розови домата |
2 глави | лук |
1 | краставица |
1 щипка | лют пипер |
сол на вкус | |
брашно за овалване | |
олио за пържене |
за хлебчетата:
320 г | брашно |
200 г | кисело мляко |
100 г | краве масло |
2 | яйца |
1 ч.л. | сода бикарбонат |
1 ч.л. | сол |
за пестото:
1 връзка | магданоз |
50 мл | олио |
1 с.л. | слънчогледови семки |
1 с.л. | червен винен оцет |
1 ч.л. | самардала |
Приготвяне
- 1
Содата се гаси в киселото мляко и се разбърква с яйцата и разтопеното масло.
- 2
Прибавят се брашното със солта и отново се разбърква.
- 3
Оформят се питки, които се пекат 15–20 минути в загрята на 180° C фурна, с вентилатор.
- 4
Листата на магданоза за пестото се пасират със самардалата, семките, оцета и олиото.
- 5
Необеленият лук и чушките за салатата се слагат в тава, заливат се с малко олио и се посоляват. Пекат се 40–50 минути в загрята на 200° C фурна, с вентилатор. След това се обелват и се режат на ивички.
- 6
Краставицата се бели и се реже на малки кубчета. Доматите се белят, почистват се от семките и също се режат на малки кубчета.
- 7
Краставиците и доматите се смесват с лука, чушките, щипка лют пипер и 2 с. л. песто.
- 8
Сиренето се реже на плочки. Овалва се в брашно, после се потапя в разбити яйца, след това отново се овалва в брашно и се потапя в яйца.
- 9
Пържи се в около 1 пръст сгорещено олио. Изважда се върху хартия, за да се отцеди от излишната мазнина.
- 10
Питките се разполовяват и между тях се слага от сиренето, доматената смес и пестото.