Веган кексчета с кокос
Продукти (12 порции)
за крема:
150 г | маргарин |
225 г | кокосово масло |
1 пакетче | ванилова захар |
3 с.л. | захар |
3 с.л. | нишесте ванилия |
за тестото:
4 с.л. | кокосови стърготини |
240 мл | ядково мляко |
2 ч.л. | лимонов сок |
160 г | кафява захар |
1 пакетче | ванилова захар |
80 мл | олио |
250 г | брашно |
1 ч.л. | бакпулвер |
1 щипка | сол |
1 с.л. | нишесте |
Приготвяне
- 1
За крема, маргаринът се изважда от хладилника поне час преди да се използва. Кокосовото мляко, ваниловата захар, захарта, нишестето се разбъркват добре и сместа се оставя да заври, при непрекъснато бъркане. Готовият крем се охлажда на стайна температура, като се разбърква от време на време. Маргаринът се разбива с бъркалка до пухкав крем. С лъжица към него се добавя пудингът, разбърква се добре, след което готовият крем се слага в сладкарски пош със звездовиден накрайник.
- 2
Фурна с вентилатор се загрява на 160° C (180° C при горно/долно печене). В тава за кексчета се подреждат хартиени подложки. За тестото, кокосовите стърготини се запичат в тиган до златисто, след което се оставят да се охладят напълно. Ядковото мляко се смесва с лимоновия сок и се бърка докато мазнината се отдели.
- 3
Добавят се захарта, ваниловата захар и олиото и се разбива до пухкавост. Брашното, бакпулверът, солта и царевичното брашно се смесват, разбъркват се с кокосовото масло до гладка смес и се прибавят кокосовите стърготини. Тестото се разпределя във формите за кексчета, пече се на средното ниво фурната за 20-25 минути и кексчетата се оставят да се охладят върху решетка.
- 4
Кремът се разпределя върху кексчетата и се поднасят украсени с настърган кокос и захарни перли.