Вегетарианска яхния от ряпа
Продукти (4 порции)
700 г | ряпа |
500 г | картофи |
2 глави | лук |
2 с.л. | краве маслo |
1 л | зеленчуков бульон |
1 | дафинов лист |
сол | |
захар | |
1 /2 стрък | праз |
1 връзка | магданоз |
100 мл | ябълков оцет |
черен пипер |
Съвет
-
Вегетариански колбаси могат да се добавят към яхнията малко преди окончателното сготвяне, за да се затоплят. Морковите придават повече сладост на цялата яхния.
Приготвяне
- 1
Ряпата и картофите се измиват и подсушават. Дръжката и долният край на ряпата се изрязват. Кората се обелва и ряпата се нарязва на филийки с дебелина около 1 см., които след това се нарязват на кубчета. Картофите се обелват и се нарязват на кубчета с размери около 2х2 см. Лукът се обелва и нарязва на дребно.
- 2
Маслото се разтопява в технджера и в него за около 3 минути се задушават лукът и картофите. Добавят се бульонът, дафиновият лист, подправя се със сол, захар и се оставя да къкри около 30 минути. След 10-ина минути се добавя и нарязаната на кубчета ряпа.
- 3
Междувременно празът се разрязва по дължина на две, измива се заедно с магданоза и се подсушава. Празът се почиства и се нарязва на фини ивици. Листата на магданоза се нарязват на едро. Пет минути преди да се изключи котлонът, към ястието се добавя празът, магданозът и оцетът. Овкусява се със сол, захар и черен пипер. Оставя се да заври веднъж и се сервира.