Весели понички
Продукти (12 парчета)
1 | яйце |
40 г | захар |
1 /2 ч.л. | ванилова захар |
40 мл | мътеница |
40 мл | растителна мазнина, плюс мазнина за формата |
40 г | брашно |
1 /2 ч.л. | бакпулвер |
100 г | пудра захар |
1 с.л. | шарени захарни пръчици |
кората и сока на ½ лимон |
Приготвяне
- 1
Яйцето се разбива със захарта на пяна. Прибавят се ваниловата захар, растителната мазнина, мътеницата, лимоновата кора и сок, и всичко се разбива добре. Към брашното се прибавя бакпулверът. Сместа се пресява и се добавя към останалите съставки.
- 2
Готовото тесто се излива в намазнена форма за малки понички. Пече се 15-20 минути в предварително загрята на 180 °C (при вентилатор 160 °C) фурна. Готовите понички се оставят да изстинат добре.
- 3
Пудрата захар се пресява, към нея се прибавя малко вода, за да се образува кашичка. По желание, към готовата глазура може да се прибавят различни цветове сладкарска боя.
- 4
Всяка поничка се залива със захарната глазура и се поръсва със захарни пръчици. Глазурата трябва да изсъхне добре, след което поничките могат да се сервират.