Вита торта
Продукти (8 порции)
За блата:
6 | яйца |
200 г | захар |
260 г | брашно |
2 ч.л. | бакпулвер |
30 г | какао |
1 | ванилия |
30 мл | крем ликьор |
За карамелизираните бадеми:
100 г | печени бадеми със сол |
60 г | захар |
За крема:
200 г | краве масло на стайна температура |
100 г | черен шоколад |
150 г | пудра захар |
100 мл | сладкарска сметана |
За глазурата:
100 г | черен шоколад |
50 г | бял шоколад |
1 с.л. | олио |
Приготвяне
- 1
Блатът се приготвя като яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват с половината от захарта и ванилията, до побеляване. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и внимателно се сипват към жълтъците. Прибавя се смесеното с бакпулвера брашно и се разбърква внимателно. Тестото се разделя на две равни части. Към едната се слага какаото и се разбърква.
- 2
Фурната се загрява на 180 °С. Две тави се застилат с пергаментова хартия. В едната се слага бялото тесто, а в другата – кафявото. Блатовете се пекат до готовност – около 10 минути. Отделят се от хартията, докато са още топли.
- 3
Захарта за бадемите се карамелизира. Сипват се бадемите и се разбърква. Изваждат се върху силиконов килим за да изстинат и да се втвърди карамелът. След това се счукват в хаванче.
- 4
Кремът се приготвя като шоколадът се разтопява на водна баня и се оставя леко да се охлади. Маслото се разбива със захарта. Сипва се шоколадът. Разбива се до хомогенизиране. Сладкарската сметана се разбива, докато стане пухкава.
- 5
Блатовете се заравняват и се нарязват по дължина на ленти – с широчина, равна на височината на формата за торта.
- 6
Средата на тортата се оформя от един бял блат, който се намазва с крем ликьор и след това и с шоколадов крем. Поръсва се с накълцани бадеми. Завива се на руло. Около него се навиват останалите блатове, намазани с ликьор и крем, и поръсени с крокант, като се редуват по цветове.
- 7
Тортата се поставя в поднос, стяга се с пръстен за торта и отгоре се намазва със сметаната. Оставя се в хладилник за 4 часа, след което се освобождава от формата.
- 8
Глазурата се приготвя като черният шоколад се разтопява и се смесва с олиото. Тортата се залива с глазурата.
- 9
С разтопения бял шоколад с правят декоративни шарки – като паяжини.