Горски пай
Продукти (6 порции)
за линцер тестото:
100 г | краве масло (меко) |
150 г | брашно |
50 г | пудра захар |
1 | яйце |
за плънката:
200 г | пресни горски плодове (микс) |
100 г | захар |
50 мл | бяло вино за аромат |
15 г | нишесте |
кора от портокал по желание |
Приготвяне
- 1
Продуктите за тестото се смесват и с претриване между дланите се прави първо на трохи, а след това се доомесва до получаването на средно меко тесто. Оставя се да престои в хладилник 30 минути или 1 час (може и цяла нощ).
- 2
Плодовете, захарта и бялото вино за плънката се сипват в подходящ съд и се оставят на огъня да заврят. Нишестето се разбива в малко студена вода и се налива постепенно при непрекъснато бъркане. Вари се до сгъстяване, без да се прекратява бъркането. Накрая се слага настъргана портокалова кора. Оставя се да изстине напълно, за да стегне добре сместа.
- 3
Тестото се разточва на кора с дебелина максимум 5 мм, като предварително се отделя малко (колкото яйце) за решетката. Внимателно се прехвърля във форма за печене (ако не е силиконова, трябва да бъде намазнена и набрашнена), като трябва да се покрият и стените. Може да се сложи отново в хладилник за 10 минути. След това се разпределя охладената плънка и отгоре се украсява, като се прави решетка от отделеното тесто.
- 4
Пече се на 160-180°С до зачервяване.