Горски щрудел
Продукти (4 порции)
1 пакет | бутертесто |
1 | жълтък |
за плънката:
300 г | консервирани кладница, челядинка, пачи крак и манатарки |
250 г | пресни печурки |
1 глава | лук |
1 | филия хляб |
30 г | краве масло |
2 с. л. | олио |
2-3 с. л. | бяло вино |
1 кубче | пилешки бульон |
3-4 стръка | копър |
черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Лукът се нарязва на ситно и се запържва за около 1-2 минути в олиото и маслото. Силата на огъня се увеличава, прибавят се нарязаните на филийки печурки и се пържат около 2-3 минути, докато се зачервят. След това се натрошава пилешкият бульон, изсипва се виното и се разбърква добре. Добавят се и консервираните гъби, нарязани на филийки, и готовата плънка се оттегля от огъня.
- 2
Филията хляб се нарязва на малки кубчета, които се прибавят към плънката. Сместа се овкусява със ситно нарязания копър и черен пипер, разбърква се и се оставя да се охлади напълно.
- 3
От бутертестото се отрязва широко правоъгълно парче с дължина на тавата за печене. В единия край на разгънатото тесто по дължина се поставя плънката, като се оставят два пръста разстояние до ръба. Краищата на тестото се намазват с разбития жълтък. Двата края по ширина се прегъват навътре, за да не изтича плънката, а след това се завива руло и отново се маже с жълтък.
- 4
Щруделът се пече 15-20 минути до зачервяване в предварително загрята до 220°С фурна.