Гратен с карфиол и картофи
Продукти (6 порции)
1 глава | карфиол |
2 | картофа |
2 | моркова |
2 скилидки | чесън |
1 /2 малка глава | лук |
100 мл | бадемово мляко |
100 г | сурово кашу |
2 филийки | хляб |
4 стръка | мащерка |
2 с.л. | хранителна мая |
1 щипка | кайенски пипер |
1 щипка | червен пипер |
сол и черен пипер на вкус |
Съвет
-
Без лактоза
При купуването на необходимите продукти избирайте такива без лактоза.
Приготвяне
- 1
Картофите, морковите и лукът се обелват и сваряват. След това се пюрират в блендер заедно с чесъна, кашуто, бадемовото мляко и хранителната мая.
- 2
Зеленчуковото пюре се овкусява със сол, черен пипер, червения и кайенския пипер.
- 3
Карфиолът се накъсва и готви на пара няколко минути, за да остане хрупкав в средата.
- 4
В тава се разстила от пюрето. Отгоре се подреждат розички карфиол. Покрива се с пюре и отново розички карфиол.
- 5
Ястието се пече около 30 минути в загрята на 180° C фурна с вентилатор. Поръсва се със смления на трохи хляб и се допича до златисто – за около 10 минути.
- 6
Гратенът с карфиол и картофи се сервира с наситнена прясна мащерка.