Гръцки пай с тиквички
Продукти (9 порции)
700 г (+1 брой за украса) | тиквички |
5 бр. | яйца |
200 г | краве сирене |
200 г | кашкавал |
250 г | цедено кисело мляко |
130 г | брашно |
100 мл | маслиново масло |
1 връзка | пресен лук |
1 връзка | магданоз |
3 ч.л. | бакпулвер |
сол и червен пипер на вкус | |
черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Тиквичките се нарязват на малки кубчета. Лукът се наситнява. Зеленчуците се готвят на слаб огън с маслиновото масло за около 15–20 минути, за да омекнат, но не и да се разкашкат. Оставят се, да се охладят.
- 2
В купа се разбиват яйцата, добавя се киселото мляко и пак се разбива. Сипват се брашното и бакпулверът, разбива се. Овкусява се със сол, черен и червен пипер. Поръсва се наситнения магданоз.
- 3
Добавят се натрошеното сирене, настърганият кашкавалът и леко охладените тиквички и лук, и се разбърква.
- 4
Сместа се изсипва в намазана с маслиново масло тавичка и отгоре се подреждат шайби от тиквичката за украса.
- 5
Пече се за час в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Преди да се нареже се охлажда за 15 минути.