Гуакамоле с печен чесън
Продукти (6 порции)
3 бр. | добре узряло авокадо |
3 глави | чесън |
1 глава | шалот |
1 | малка люта червена чушка |
1 | лайм |
1 /2 връзка | кориандър |
3 с.л. | маслиново масло |
сол и черен пипер на вкус |
Съвет
-
Останалото пюре от чесън може да ползвате за намазване на печено месо, хляб, салатени дресинги. Ако го разбъркате с майонеза, ще се получи чеснова майонеза.
Приготвяне
- 1
Чесънът се измива без да се бели и всяка глава се поставя в алуминиево фолио. Поливат се с 2 с. л. от маслиновото масло и се завиват стегнато. Поставят се в тава, наливат се 2 пръста вода и се пече в загрята на 160 °С фурна, с вентилатор, за около 2 часа или докато чесънът напълно омекне.
- 2
След това се охлажда, обелва се и се пасира.
- 3
Авокадото се разрязва надве, отстранява се костилката му и месестата част се намачква с вилица в купата. Прибавят се нарязаните наситно шалот, червена люта чушка без семките, 1 с.л. от пюрирания печен чесън и нарязаният наситно кориандър. Настъргва се кората от лайм, след това се това се изстисква сокът и се прибавя и той. Овкусява се със сол, черен и пипер и останалото маслиново масло.
- 4
Разбърква се добре и се поднася.