Дзукото
Продукти (10 парчета)
300 мл | кафе еспресо |
300 г | бишкоти |
3 | яйца |
160 г | захар |
200 мл | сладкарска сметана |
40 г (+ за поръсване) | какао |
50 г | черен шоколад |
40 г | печени белени лешници |
1 шушулка | ванилия |
50 мл | тъмен ром |
Приготвяне
- 1
Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват с половината захар, докато станат светложълти на цвят. Белтъците се разбиват на пяна. Добавя се останалата захар и се разбиват на сняг. Сметаната се разбива на пухкава маса.
- 2
Сместа с жълтъците се смесва с разбитите белтъци и сметана. Сипват се семенцата от шушулката ванилия и се разбърква добре. Готовата смес се разделя на две части. Към едната се слагат какаото и нарязаните лешници.
- 3
Шоколадът се нарязва и се прибавя в другата половина от сместа.
- 4
Форма за терин (метална) се покрива с фолио за свежо съхранение. На дъното и по стените на съда, една до друга, се подреждат бишкоти, потопени в смес от хладко кафе и ром.
- 5
Върху тях се разпределя сместа с шоколад, а след това и какаовият крем. Отгоре се покрива с напоени бишкоти.
- 6
Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя във фризер за 2–3 часа. След това десертът се поръсва с какао, нарязва се на парчета и се сервира.