Домашна паста "Мумия"
Продукти (4 порции)
650 г | смляно телешко месо |
1 глава | лук |
1 ч.ч | галета |
1 | яйце |
1 ч.ч. | прясно мляко |
1 /3 ч.ч. | кетчуп |
1 с.л. | горчица |
сол и черен пипер на вкус | |
2 триъгълничета | топено сирене |
2 | черни маслини |
за соса:
400 г | домати на кубчета (от консерва) |
2 с.л. | захар Мусковадо |
1 с.л. | горчица |
1 ч.л. | сос Уорчестър |
сол и черен пипер на вкус |
за пастата:
500 г | брашно тип 00 (за пици) |
3 | яйца (размер L) |
2 | жълтъка |
щипка сол | |
3 с.л. | вода |
брашно за поръсване | |
маслиново масло |
Приготвяне
- 1
Каймата се смесва с нарязания на ситно лук, млякото, галетата, сол, черен пипер и яйцето.
- 2
Замесва се с ръце и се оформя като голяма топка (кюфте), кояот се слага в тава, покрита с хартия за печене.
- 3
Кетчупът и горчицата се смесват и с тях се намазва кюфтето. Пече се в загрята на 170° C фурна, с вентилатор, за около час.
- 4
В блендер се сипва брашното за пастата, добавя се солта и се включва на ниска степен. Докато се бърка, един по един, се добавят жълтъците. По същия начин се слагат яйцата (и жълтъците, и яйцата трябва да със стайна температура). Разбива се.
- 5
Налива се водата, за да се съберат всички продукти и да се получи хубава топка тесто.
- 6
Изважда се и се меси на ръка 10 минути, докато се получи гладко, еластично, средно твърдо тесто. Разделя се на две топки, които се завиват във фолио и се оставят да починат за час.
- 7
След това тестото се разточва леко с точилка. Слага се в машина за паста и се изкарва тънък лист.
- 8
Единият край се прегъва навътре до средата, другият – докрая, притиска се, отново се слага в машината за паста, и така общо четири пъти, за да се разточи добре и пастата да стане еластична. След това машинката постепенно се настройва на по-малко разстояние, няколко пъти, докато излезе перфектен тънък лист тесто.
- 9
Така полученият лист се поръсва с брашно и се навива. Нарязват се папардели (дебели ленти), които се сваряват в подсолена вода. След това се отцеждат и поливат с малко маслиново масло, за да не се слепят.
- 10
Всички продукти за соса се слагат в касерола и се кипват. Щом се сгъсти се пасира до кадифена консистенция. Изпеченото кюфте се увива в пастата (като мумия), слагат се тригълничета сирене за очи, а върху тях по една маслина. Отстрани се сипва от доматения сос.