Дроб сарма
Продукти (6 Порция)
1 | агнешки комплект (бял и черен дроб, сърце, далак) |
1 ч. л. | сол за варене на комплекта |
4 стръка | лук |
2 с. л. | олио |
200 г | ориз |
1 ч. л. | червен пипер |
3 стръка | пресен джоджен (1 ч. л. сух) |
1 с. л. | пресен девесил |
1 | агнешко було |
Приготвяне
- 1
В тенджера със студена вода се слага агнешкият комплект, сипва се солта и се оставя да се свари.
- 2
Лукът се нарязва на колелца и се запържва в тиган със сгорещеното олио.
- 3
Сварените дреболии се нарязват на малки кубчета и се поставят при лука, за да се запържат и овкусят. Добавят се оризът, червеният пипер, джодженът и девесилът, нарязани наситно, и се разрежда с около 200 мл от бульона, в който е вряла карантията. Вари се на умерен огън, докато оризът поеме бульона.
- 4
Булото се нарязва на еднакви по големина парчета, в тях се слага от плънката, завиват се като сарми и се поставят в тава. Наливат се 1–2 пръста вода и се пече около 20–30 минути във фурна, загрята до 180–200 градуса.