Енчилада с телешко
Продукти (8 порции)
За плънката:
600 г | телешка кайма от врат |
60 г | зелени чушки „Халапеньо“ |
60 мл | маслиново масло |
1 | малка консерва червен боб |
1 глава | лук |
1 ч.л. | кимион |
1 /4 ч.л. | чили на прах |
сол на вкус |
За соса:
800 г | пасирани домати от консерва |
30 мл | маслиново масло |
2 скилидки | чесън |
1 | малка глава лук |
1 | люта чушка |
2 с.л. | доматен концентрат |
сол на вкус |
За тортилите:
4 | пшенични тортили |
350 г | сирене „Чедър“ |
300 г | заквасена сметана |
2 | домата |
1 глава | червен лук |
1 връзка | кориандър |
Приготвяне
- 1
Лукът, чушката и чесънът за соса се накълцват и се запържват в загрятото маслиново масло.
- 2
Добавят се доматеният концентрат, пасираните домати и 200 мл вода. Готви се около 10 минути, посолява се и се дърпа от огъня.
- 3
Лукът за плънката се реже на кубчета и се запържва в маслиновото масло. Добавя се каймата и се пържи, докато се образуват златистокафяви трохи. Овкусява се с чили, кимион и накълцани люти чушки. Посолява се.
- 4
Прибавя се и 1 черпак от соса, дърпа се от огъня и се разбърква с отцедения боб.
- 5
Сиренето „Чедър“ се настъргва на едро ренде. Заквасената сметана се разбърква. Тавата за печене се маже с част от соса. Всяка тортила се намазва с малко от соса, като трябва да остане и за заливка.
- 6
В тортилите се слага от месото с боб, малко от сметаната, поръсват се с част от сиренето и се завиват на рула.
- 7
Подреждат се в тавата, заливат се с останалия доматен сос и се поръсват с останалото сирене. Пекат се около 15 минути в загрята на 200 °С фурна, с вентилатор.
- 8
Кориандърът се накълцва, а доматите и червеният лук се режат на малки кубчета, разбърква се.
- 9
Енчиладите се поднасят със салцата от домати и лук и останалата сметана.