Желе от ябълки
Продукти (7 порции)
2 кг | ябълки |
300 мл | вода |
1 | шушулка ванилия |
2 с.л. | лимонов сок |
500 г | желираща захар |
Съвет
-
По Коледа към сока от ябълка може да се добави малко канела и звездовиден анасон.
Приготвяне
- 1
Един ден преди да се приготви желето, ябълките се измиват, подсушават, обелват, почистват от семките и се нарязват на едро. Варят се около 20 минути в тенджера с вода. Пасират се, изсипват се в сито и се оставят да се отцеждат.
- 2
На следващия ден ванилията се разрязва наполовина и се изтъргва. Отмерва се 1250мл от изцедения сок. Ванилията, лимоновият сок и желиращата захар се смесват със сока от ябълка и сместа се оставя да кипне, според указанията на опаковката, минимум 3 минути. Желето се изсипва в бурканчетата докато е още горещо, затваря се и бурканчетата се обръщат с капака надолу. Оставя се желето да изстине напълно.