Зелеви сарми с кайма и ориз в тенджера
Продукти (8 порции)
1 | кисела зелка |
250 г | свинска кайма |
1 ч. ч. | ориз |
2 с. л. | доматено пюре |
1 ч. л. | червен пипер |
5 с. л. | олио |
1 | моркова |
1 глава | лук |
1 ч. л. | сух магданоз (1 с. л. пресен) |
1 ч. л. | чубрица |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Лукът се нарязва на ситно, а морковът се настъргва. Запържват се в тенджера със сгорещеното олио за около минута. Добавя се измитият и отцеден ориз, разбърква се и се пържи 3-4 минути, докато оризът стане стъклен.
- 2
Поръсва се с червения пипер, разбърква се и се залива с 1 ч. ч. вряла вода. Посолява се и плънката се задушава на тих огън, докато оризът поеме течността. Подправя се с магданоза, чубрицата, черен пипер и доматеното пюре. Добавя се каймата и се разбърква добре, за да стане на трохи, след което се оттегля от огъня.
- 3
Листата на киселото зеле се отделят внимателно и им се отстранява кочанът. В основата на всяко листо се поставят по 1-2 с. л. от плънката в зависимост от големината на листата и се завиват сарми.
- 4
На дъното на дълбока тенджера се слагат зелевите кочани и няколко листа така, че да се покрие дъното. Върху тях се подреждат сармите със загънатата част надолу и се заливат с равни части зелев сок и вода, колкото да ги покрие. Сармите се затискат с чиния и тенджерата се поставя на огъня. Когато течността кипне, огънят се намалява и ястието се задушава още около 20-25 минути.