Зеленчукова салата със спагети
Продукти (4 порции)
250 г | спагети |
1 | тиквичка |
2-3 | домата |
1 | червена чушка |
1 | зелена чушка |
1 | краставица |
сол на вкус |
за соса:
1 стрък | лук |
1 скилидка | чесън |
3-4 стръка | магданоз |
1 к. ч. | зехтин |
1 к. ч. | олио |
3 с. л. | ябълков оцет |
1 с. л. | кетчуп |
1 ч. л. | маково семе |
1 ч. л. | сусамово семе |
1 /2 ч. л. | босилек |
1 щипка | захар |
сол на вкус |
Приготвяне
- 1
Тиквичката се нарязва на едри кубчета, които се бланшират в подсолена кипяща вода около 1 минута. След това се потапят в леденостудена вода, също за около 1 минута, изплакват се и се отцеждат.
- 2
В същата кипяща вода се слагат спагетите, като предварително се начупват. Варят се почти до готовност, след което се изплакват добре и се отцеждат.
- 3
Чушките и доматите се почистват от семето и се нарязват – чушките на ивички, а доматите – на едри парчета. Краставицата се нарязва на колелца.
- 4
Сосът се приготвя, като продуктите за него се смесят в дълбок и тесен съд и се пасират до получаването на гъста консистенция.
- 5
Спагетите и зеленчуците се слагат в салатиера и се заливат със соса. Салатата се разбърква добре и се оставя да отлежи 1–2 часа в хладилник.