Зеленчукови тарталети
Продукти (18 парчета)
250 г | брашно |
125 г | краве маслo |
1 | яйце |
1 /2 ч.л. | сол |
2-3 с.л. | студена вода |
За плънката:
1 глава | лук |
1 скилидка | чесън |
1 | червена чушка |
2 | зелени чушки |
1 малка | тиквичка |
2 с.л. | олио |
100 г | крема сирене |
25 мл | животинска сметана |
50 мл | прясно мляко |
1 | яйце |
сол и черен пипер на вкус |
Съвет
-
За още по-наситен вкус добавете към плънката 40 г наситнени черни маслини, предварително почистени от костилките.
Приготвяне
- 1
Брашното се пресява и се прави кладенче. Слагат се маслото, яйцето, солта и водата. Всичко се омесва добре и бързо на гладко тесто.
- 2
Оформя се на топка, увива се във фолио за свежо съхранение и се слага в хладилник за 1 час.
- 3
После се разточва между два листа пергаментова хартия, докато стане на тънка кора.
- 4
Разпределя се на три пъти в силиконова форми за тарталети.
- 5
Слагат се в хладилник за кратко (да стегнат), надупчват се с вилица и се пекат около 20 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор.
- 6
Чесънът и лукът се обелват. Лукът се нарязва на тънки кръгчета, а чесънът – на ситно. Запържват се в сгорещеното олио. Чушките и тиквичката се нарязват на кубчета и също се слагат за 2–3 минути в тигана. Продуктите се изваждат в стъклена купа.
- 7
Към зеленчуците се прибавят крема сиренето, сметаната, млякото, яйцето, сол и черен пипер на вкус.
- 8
Сместа се разпределя в тестените формички.