Зеленчукови шницели с домашно песто
Продукти (4 порции)
1 глава | лук |
1 кг | моркови с листата |
600 г | твърдо сварени картофи |
1 скилидка | чесън |
1 /2 връзка | босилек |
40 г | орехи |
100 мл | маслиново масло |
30 г | пармезан |
1 | яйце |
60 г | пшенично брашно |
1 с.л. | нишесте |
1 с.л. | краве маслo |
1 ч.л. | захар |
сол | |
прясно смлян черен пипер |
Съвет
-
Ако са останали листа от морковите, заедно с малко маруля може да се направи салата към шницелите.
Приготвяне
- 1
Лукът се обелва, морковите и картофите се измиват, и се подсушават. Листата на морковите се отделят настрана. Лукът, 300 г моркови и картофите се настъргват на едро с помощта на кухненско ренде. Прибавя се 1 чаена лъжичка сол и сместа се оставя за 10 минути. Останалите моркови се почистват, разполовяват по дължина и сваряват във вряща, подсолена вода до около 3 минути.
- 2
Чесънът се обелва, а босилекът се измива и подсушава. Орехите се накълцват и запичат в тиган до златисто. Около 75 г от листата на морковите се пасират заедно с 1/3 от босилека, 75 мл от маслиновото масло и чесъна. Пармезанът се настъргва и се прибавя към орехите.
- 3
Към настърганите зеленчуци се прибавят 2 с.л. ситно нарязани листа от моркови, яйцето, брашното, нишестето и се овкусява със сол и черен пипер. Останалото маслиново масло се загрява в голям тиган и в него се изпържват 12 оформени от зеленчуковата смес шницели, като това става на среден огън, за 4-5 минути от всяка страна.
- 4
Маслото се разтопява в тиган, добавят се захарта и морковите, които се глазират на среден огън за около 3 минути. Готовите зеленчукови шницели се сервират с глазираните моркови, пестото, останалите листа от моркови и, по желание, поръсени със семена от нар.