Зеленчуково рататуй с куркума
Продукти (4 порции)
1 | патладжан (300 г) |
2-3 | тиквички (300 г) |
2 | червени чушки |
2 | зелени чушки |
1 връзка | пресен лук |
2 | средно големи домата |
1 ч. л. | куркума |
1 ч. л. | кориандър |
4 с. л. | зехтин |
50 мл | сметана |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Патладжаните се режат на филии, осоляват се и се оставят за 30 минути в наклонена тавичка, за да се отцеди горчивият им сок. След това се измиват, нарязват се на малки кубчета и се запържват в сгорещения зехтин за около 2-3 минути. Добавят се нарязаните на кубчета чушки, а след още 2-3 минути – и нарязаните на кубчета тиквички.
- 2
Прибавят се ситно нарязаният лук и обелените и нарязани на кубчета домати. Овкусява се с куркумата и кориандъра, разбърква се и се оставя за около 3 минути.
- 3
След това към зеленчуковата смес се наливат 100 мл вода и се бърка, докато течността се изпари. Накрая се налива сметаната и тиганът се дърпа от огъня. Овкусява се със сол и черен пипер и се сервира.