Калцоне с тиквички и пиле
Продукти (4 порции)
за тестото:
500 г | брашно |
1 /2 пакетче | суха мая |
2 с. л. | зехтин |
2-3 щипки | сол |
220 мл | хладка вода |
за плънката:
150 г | пилешки гърди |
150 г | кашкавал |
3 глави | червен лук |
2 | домата |
1 | тиквичка |
1 | люта чушка |
1 резен | джинджифил |
2-3 с. л. | соев сос |
4 с. л. | олио |
2 филета | аншоа или хамсия |
4-5 щипки | сух босилек |
Приготвяне
- 1
Брашното се пресява, смесва се с маята и солта и се оформя кладенче. В него се наливат зехтинът и водата и се омесва гладко тесто. Покрива се и се оставя на топло да втаса.
- 2
Пилешките гърди се почистват от костите и кожата и се нарязват на малки кубчета. Поливат се с 1 с. л. соев сос и се оставят около 10 минути, за да се мариноват.
- 3
Джинджифилът се накълцва на ситно, лукът се реже на полумесеци, тиквичката – на малки кубчета, а лютата чушка се почиства от семето и се нарязва на ситно.
- 4
Маринованото месо се запържва за 2-3 минути в силно сгорещено олио и се изважда. В същата мазнина на умерен огън се запържва лукът. Когато стане златист, се добавят джинджифилът, тиквичката и чушката. Пържи се още 2-3 минути и се прибавя ситно нарязаното филе аншоа, останалият соев сос, босилекът и нарязаните на кубчета домати. Готовата плънка се оттегля от котлона и се оставя да изстине.
- 5
Втасалото тесто се разделя на две топки, всяка от които се разточва на два тънки кръга. Всеки от кръговете се поставя в намазнена тава за печене. Едната им половина се покрива с част от плънката и се поръсва с нарязан на кубчета кашкавал. Краищата на тестените кръгове се намазват с вода, свободната страна се затваря, краищата се притискат, за да се залепят, и калцонето се пече 15-20 минути в предварително загр ята до 220-250°С фурна.