Канапе от патладжани с домати
Продукти (4 порции)
3 | патладжана |
2-3 с. л. | олио |
200 г | извара |
10 | маслини |
10 листа | пресен босилек (1/2 ч. л. сух) |
2 с. л. | зехтин |
2 | домата |
1 | филия хляб |
50 г | кашкавал |
2 щипки | сол |
черен пипер на вкус | |
олио за намазване |
Приготвяне
- 1
Патладжаните се нарязват на колелца с дебелина 1 пръст, посоляват се и се оставят за 10-15 минути, за да се отцеди горчивият сок. След това се изплакват и се подреждат в намазнена тава. Поръсват се с олиото и се пекат по 5 минути от всяка страна в предварително сгорещена до 220°С фурна.
- 2
В купа се смесват изварата, почистените от костилките маслини и накълцаните листа босилек. Сместа се овкусява със солта и черен пипер, налива се зехтинът и се пасира.
- 3
Доматите се нарязват на тънки колелца и се нареждат върху кръгчетата патладжан. Върху тях с помощта на пош се оформят розички от изварата. Поръсват се с хлебните трохи и настъргания кашкавал.
- 4
Канапетата се запичат за 10 минути при горно нагряване в максимално загрята фурна.