Карамелени купички
Продукти (6 чаши)
1 ч.ч. | шоколад |
За муса:
4 | жълтъка |
0.25 ч.ч. | захар |
1 ч.ч. | сметана |
1 ч.л | ванилия |
щипка сол | |
1 ч.ч. | шоколад |
За карамела:
0.5 ч.ч. | захар |
2 ч.л. | подсладено кондензирано мляко |
3 ч.л. | масло |
щипка сол | |
1 ч.л. | ванилия |
За украса:
шоколадови пръчици за украса | |
сол Fleur de Sel |
Приготвяне
- 1
За шоколадовите чаши: Във форми за мъфини се слага хартия за печене. Формите се намазват равномерно с предварително разтопения шоколад (около 1,5 чаени лъжички шоколад на формичка). Шоколадовите чашки се оставят да стегнат в хладилника.
- 2
За муса: Жълтъците се разбиват със захарта до пухкава смес. Сметаната се загрява с ваниловия екстракт и солта в малка тенджера. Горещата смес се разбърква и добавя бавно към пухкавите жълтъци. Когато сместа стане хомогенна, се изсипва обратно в тенджерата и се оставя да къкри на слаб огън за около 5 минути. Маха се от котлона и разбърква с останалия шоколад. Оставя се да се охлади в хладилник за 1-2 часа.
- 3
За карамела: Захарта и кондензираното мляко се загряват в малка тенджера. Оставят се да къкрят, като се разбъркват, докато захарта започне да покафенява. Добавят се маслото и сметаната и отново се бърка до получаване на хомогенна смес. Съдът се сваля от котлона и се оставя да изстине.
- 4
Охладеният карамелен мус се разпределя в чаши и поръсва с карамелен сос, печени фъстъци и морска сол.