Картофена лазаня
Продукти (5 порции)
5 големи | картофа |
домати на кубчета | |
телешка кайма | |
150 г | краве маслo |
150 г | брашно |
500 мл | прясно мляко |
2 скилидки | чесън |
1 глава | лук |
маслиново масло | |
кашкавал | |
сол | |
риган | |
универсална подправка | |
индийско орехче |
Приготвяне
- 1
На картофите се правят 10-12 прореза по ширина. Ножът трябва да стига до около ¾ от картофа, като не трябва да се реже до край. Нарязаните картофи се слагат в тава и се намазват с маслиново масло. Слагат се в предварително загрята на 180°C фурна и се пекат около час.
- 2
В загрят тиган се сипват 2-3 супени лъжици маслиново масло, ситно нарязаните чесън, лук и щипка сол. Всичко се разбърква и се готви 4-5 минути, докато лукът се задуши. Добавят се доматите на кубчета, универсална подправка, щипка риган и сол. Разбърква се. След като сосът заври се добавя телешкото мляно месо и се разбърква добре. Готви се още десетина минути, докато месото се сготви напълно.
- 3
За бешамела маслото се разтопява в загрят тиган. Прибавя се брашното и се бърка, докато цялото брашно се абсорбира от маслото. Сипва се млякото и се разбърква добре с телена бъркалка. Добавя се индийско орехче и бъркането продължава докато сосът се сгъсти.
- 4
Между всеки прорез на вече изпечените картофи се слага по едно тънко парче кашкавал. Сипват се по 2-3 лъжици от доматената смес върху всеки картоф, след което се поливат с бешамела. Върху всеки картоф се слага по едно голямо парче кашкавал и се пече на 180°C за около 20 минути.