Картофени кюфтенца с просо и дип от извара и репички
Продукти (4 порции)
600 г | картофи |
1 /2 връзка | репички |
200 г | извара |
лук | |
1 скилидка | чесън |
1 с.л. | олио |
400 мл | зеленчуков бульон |
120 г | просо |
1 /2 връзка | магданоз |
60 г | галета |
2 с.л. | краве маслo |
настъргано индийско орехче | |
сол и черен пипер на вкус |
Съвет
-
За повече пикантност, към картофената смес може да се добави една супена лъжица настърган джинджифил.
Приготвяне
- 1
Картофите се измиват и сваряват в подсолена вода за около 20 минути.
- 2
Лукът и чесънът се обелват, нарязват се на ситно, задушават се в сгорещено олио и се деглазират със зеленчуковия бульон.
- 3
Добавя се просото и се готви около 15 минути - докато омекне и не остане течност.
- 4
Магданозът се измива, подсушава и нарязва на ситно.
- 5
Картофите се отцеждат, обелват се и се намачкват с просото, Прибавят се 50 грама галета и магданозът.
- 6
Сместа се овкусява със сол, индийско орехче и черен пипер ,след което от нея се оформят 32 кюфтета. Овалват се в останалата галета и се запържват в разтопено масло до златисто кафяво.
- 7
Репичките се измиват, нарязват се на ситно, смесват се с изварата, солта и черния пипер. Дипът се сервира с още топлите кюфтета.