Картофени палачинки с праз
Продукти (4 порции)
4-5 | картофа |
2 стръка | праз |
2 | яйца |
2 с. л. | брашно |
2 стръка | копър |
1 /2 ч. л. | сол |
олио за пържене |
за пастета:
1 шепа | сушени домати |
1-2 с. л. | зехтин |
150-200 г | сирене |
0.5 ч. л. | червен пипер |
0.5 ч. л. | кимион |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Измитите и обелени картофи се настъргват на едро ренде. Бялата част на праза се нарязва на ситно и заедно с яйцата и брашното се прибавя към настърганите картофи. Овкусява се със ситно нарязания копър и сол и се разбърква до получаването на еднородна смес.
- 2
В тиган се сгорещява олио. С лъжица се гребва от картофената смес и се разстила в тигана като палачинка. Пържи се на умерен огън от двете страни, докато се зачерви.
- 3
Сушените домати се накисват в 1 ч. ч. топла вода и зехтина. Когато набъбнат и омекнат, се изваждат и се нарязват на ситно. Прехвърлят се в купа и се смесват с натрошеното сирене. Сместа се овкусява със сол, кимиона, червения и черен пипер и хубаво се разбърква.
- 4
Зелената част на праза се разрязва по дължина, листата се отделят едно по едно и се бланшират за около минута в кипнала подсолена вода. Изваждат се, заливат се със студена вода, отцеждат се и се нарязват надълго така, че да се получат тънки лентички. 5. В средата на палачинката се поставя от пастета, завива се на руло, завързва се с лентичка бланширан праз и се сервира.