Картофи с гъби
Продукти (4 порции)
4 | големи картофа |
50 г | бекон |
1 глава | лук |
1 кубче | гъбен бульон |
1 | яйце |
1 с. л. | краве масло |
100 г | пресни гъби |
50 г | сирене (кашкавал) |
1 с. л. | кисело мляко |
черен пипер на вкус | |
олио за намазване |
Съвет
-
Ако нямате много време, сварете предварително картофите (може и в микровълнова фурна) и тогава ги напълнете с плънката и запечете закратко в силно нагорещена фурна. Така ще станат по-бързо.
Приготвяне
- 1
Картофите се измиват добре и се подсушават (не се белят). Беконът се нарязва на парченца и се изпържва. Прибавят се ситно нарязаният лук, стритото кубче гъбен бульон и се задушава за кратко с малко вода.
- 2
Яйцето се разбърква с маслото, прибавят се наситнените гъби, беконът и лукът, овкусява се с черен пипер и всичко се разбърква.
- 3
В картофите се издълбават дупки, които се пълнят с получената смес, поръсват се с кисело мляко и се слагат в намазана с олио тава. Сипва се малко вода и се пекат на по-ниска температура, за да не прегори плънката. Преди да се извадят от фурната, се поръсват с настърганото сирене или кашкавал.