Киш с праз и гъби
Продукти (6 порции)
за тестото:
125 г | брашно |
1 | яйце |
1 /2 пакетче | суха мая |
1 ч.л. | сол |
75 г | краве масло |
4 с.л. | топла вода |
олио за намазване |
за плънката:
500 г | праз |
250 г | гъби печурки |
за заливката:
2 | яйца |
400 мл | прясно мляко |
4 с.л. | кисело мляко |
черен пипер и сол на вкус |
Приготвяне
- 1
Брашното се изсипва в тавичка и се загрява за около 5 минути във фурна, а маята се разтваря в топлата вода. От брашното, солта, яйцето и маята се омесва меко тесто. Прибавя се маслото, отново се омесва, покрива се и се оставя да почине около 30 минути в хладилник.
- 2
Празът се нарязва на едри парчета и се вари на пара. След 10 минути се прибавят нарязаните на филийки гъби и всичко се вари още 15 минути.
- 3
От втасалото тесто се разточва кора, която се разстила в намазнена тава. Върху нея се подреждат празът и гъбите.
- 4
Яйцата се разбиват с прясното и киселото мляко и се овкусяват със сол и черен пипер. Сместа се излива в тавата и кишът се пече около 20 минути на 220 градуса, след което фурната се намалява на 160 градуса. Пече се още 15–20 минути, докато заливката се запече.