Класическа фокача
Продукти (2 порции)
20 г | прясна мая |
150 мл | хладка вода |
1 с.л. | захар |
250 г | брашно |
брашно за поръсване | |
морска сол | |
6 с.л. | маслиново масло |
2 клончета | розмарин |
Съвет
-
Не добавяйте твърде много сол в тестото, тъй като солта изсушава маята и влияе върху резултата при печенето. Готовата фокача може да се овкуси със сол по всяко време.
Приготвяне
- 1
Маята се разтваря във водата. Добавя се захарта и се оставя да втасва около 10 минути.
- 2
Междувременно в купа се смесват брашното, солта и 3 с.л. маслиновото масло. Добавя се маята, всичко се омесва до гладко тесто, покрива се с кърпа и се оставя да втасва на топло място за около 30 минути. Тестото се разточва до дебелина около 2 см върху набрашнена работна повърхност и се поставя върху хартия за печене. Оставя се да почива за около 20 минути на стайна температура.
- 3
С върха на дървена лъжица се правят малки вдлъбнатини в тестото. След това фокачата се поръсва с останалото маслиново масло, морската сол и наситнения розмарин. Фокачата се пече по средата на предварително загрята на 225° C (200° C с вентилатор) фурна за около 15 минути.