Козунак с бадеми
Продукти (12 парчета)
1 кг | брашно |
1 кубче | мая (40 г) |
300 мл | прясно мляко |
250 г | захар |
6 броя | яйца |
кората от 1 лимон | |
1 с. л. | лимонов сок |
2 пакетчета | шушулка ванилия |
1 щипка | сол |
200 г | краве масло |
100 г | бадеми |
1 | яйце за намазване |
маргарин за намазване на формата | |
захар за поръсване |
Приготвяне
- 1
Маята се размива в 100 мл прясно мляко, 1 с. л. захар и 1/2 ч. ч. брашно. Оставя се да престои на топло, за да шупне.
- 2
Яйцата се разбиват с останалата захар и се прибавя останалото мляко, което трябва да е леко затоплено.
- 3
В брашното се прави кладенче и в него се сипват яйчената смес, настърганата лимонова кора, лимоновият сок, ванилията, солта и шупналата мая.
- 4
От бадемите се отделят 1–2 с. л. Останалите се накълцват или се начукват и се прибавят към козунака. Накрая се сипва разтопеното масло и се омесва тестото. Оставя се на топло, за да втаса.
- 5
Козунакът се слага в предварително намазаната с маргарин форма и се оставя да втаса втори път. Когато удвои обема си, т.е. запълни 1/3 от съда, се намазва с яйцето, украсява се със заделените бадеми и се поръсва със захар.
- 6
Пече се около 30 минути в умерено загрята на 180 градуса фурна.