Козунак
Продукти (1 порция)
500 г | брашно за козунаци |
150 г | захар (+ за поръсване) |
100 г | краве масло + за намазване |
30 г | прясна мая |
10 г | бурбонска ванилова захар |
250 мл | прясно мляко |
3 | яйца |
1 с.л. | тъмен ром |
1 /2 ч.л. | сол |
кората от 1 лимон |
Приготвяне
- 1
Маята се смесва с половината от затопленото мляко и малко брашно. Оставя се да шупне.
- 2
Две яйца се разбиват с миксер, прибавя се и захарта и отново се разбива. Налива се ромът и се разбива.
- 3
Брашното се сипва в голяма купа. Оформя се кладенче. Прибавят се солта, разбитите яйца, останалото мляко, настърганата лимонова кора, шупналата мая и ваниловата захар.
- 4
Разбърква се и върху набрашнен плот се замесва меко тесто, като малко по малко към него се добавя разтопеното масло. Меси се, докато тестото поеме маслото.
- 5
Прехвърля се в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса, докато увеличи обема си поне два пъти.
- 6
След това се разделя на три части и се правят фитили. Фитилите се сплитат. Слагат се в кръгла форма за печене с диаметър 24 см.
- 7
Тестото се намазва с разтопено масло и се оставя да втаса. Маже се с разбито яйце и се поръсва със захар.
- 8
Пече се в загрята на 180° С фурна с вентилатор до готовност – 30 – 40 минути.