Козуначена шарлота
Продукти (12 порции)
4 | жълтъка |
160 г | захар |
500 г | сирене Маскарпоне |
1 пакетче | бурбонска ванилова захар |
50 мл | ликьор кафе |
200 мл | животинска сметана |
100 мл | еспресо |
900 г | стар, изсъхнал козунак |
какао за поръсване |
Приготвяне
- 1
Жълтъците се смесват със захарта и се слагат на водна баня, като се бъркат непрекъснато, докато се получи гъст крем. Дърпат се от огъня и леко се охлаждат.
- 2
Маскарпонето се разбива за кратко с миксер. Прибавят се ваниловата захар, половината от ликьора и се смесва с яйчения крем, като се разбърква с шпатула. Сметаната се разбива с миксер и се прибавя към крема. Останалият ликьор се сипва в кафето.
- 3
Козунакът се реже на еднакви по големина парчета.
- 4
Дъното и стените на форма за торта с махащо се дъно (диаметър 24 см) се покриват с две отделни парчета хартия за печене. Подреждат се парчетата козунак, като частите, които се допират до стените се намазват със сместа с кафе.
- 5
Основата на тортата се поръсва с какао, след това се слага част от крема, следват парчета козунак, които съвсем леко се мажат с кафе, какао, крем, намазан козунак, какао и така, докато се изчерпят продуктите. Завършва се с крем.
- 6
Тортата се прибира в хладилник за около 4–5 часа, за да стегне. След това се поръсва с какао и се поднася.