Козуначено руло
Продукти (24 парчета)
за тестото:
650 г | брашно за козунаци |
250 г | грис от твърда пшеница (семолина) |
190 г | захар |
170 г | краве маслo |
200 мл | прясно мляко |
30 мл | тъмен ром |
2 | яйца |
2 | жълтъка |
1 /2 кубче | мая |
щипка сол | |
кората от 2 лимона |
за плънката:
500 мл | прясно мляко |
60 мл | тъмен ром |
200 г | захар |
200 г | сушени череши |
175 г | крема сирене |
80 г | царевично нишесте |
4 | жълтъка |
1 | шушулка ванилия |
за намазване:
1 | яйце |
за поръсване:
перлена захар |
Приготвяне
- 1
В купа с половината мая, 50 мл от затопленото мляко и 100 г брашно се забърква лепкаво тесто. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя да почива за час.
- 2
Кравето масло се разтопява. Целите яйца и жълтъците се разбиват и се смесват с рома и настърганите лимонови кори.
- 3
Останалата мая се разбърква в топлото мляко, поръсва се с щипка брашно и се оставя да шупне.
- 4
Брашното, грисът и солта се смесват и разбъркват в голяма купа. Към тях се прибавят разбитите яйца, лепкавото тесто, шупналата мая, захарта и половината от разтопеното масло.
- 5
Замесва се меко, лепкаво тесто и се оставя да втасва на топло за няколко часа. Разделя се на две части и се меси отново, като постепенно се добавя и останалата част от маслото. Всяка половина се слага в купа и се оставя на топло да втаса повторно.
- 6
За крема 400 мл от млякото се кипват със захарта. Шушулката ванилия се разполовява, семенцата се отделят и се слагат в млякото, заедно с шушулките.
- 7
Жълтъците и нишестето се разбъркват добре с останалото мляко, темперират се с част от горещото мляко, изливат се в него, шушулките се отстраняват и се готви на умерен огън, като се бърка, докато кремът се сгъсти. Прехвърля се в купа, за да се охлади и се покрива с фолио.
- 8
Черешите се накисват в рома. Тестото се изтънява с точилка върху пергаментова хартия, така че да се получат две правоъгълни кори. По двата дълги края се изрязват ресни.
- 9
Охладеният крем се разбърква с крем сиренето, добавят се напоените череши без рома и се разпределя в средата на двете кори.
- 10
Късите страни се прегъват, за да не изтече плънката, а ресните се сплитат, така че да се оформи руло. Оставя се да втаса отново, за по-дълго време.
- 11
Рулата се намазват с разбито яйце и се поръсват със захар. Пекат се около 35–45 минути в загрята на 170° C фурна с вентилатор. Охлаждат се и се поднасят.