Козуначен сладкиш с крокан
Продукти (12 порции)
1 | стар, изсъхнал козунак |
250 г | сирене Маскарпоне |
250 г | крема сирене |
200 г | сладко от боровинки |
200 г | подсладено кондензирано мляко |
100 г | захар |
10 г | бурбонска ванилова захар |
600 м | прясно мляко |
50 мл | десертно вино Марсала |
5 | яйца |
2 с.л. | царевично нишесте |
щипка сол |
за кроканта:
100 г | белени печени лешници |
100 г | захар |
Приготвяне
- 1
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Към 100 мл от мляко се добавят жълтъците, ваниловата захар, нишестето и 50 г от захарта и се разбърква добре. Загряват се 400 мл от млякото и постепенно се прибавят към сместа. Разбърква се и се прехвърля в касерола. Вари се при постоянно бъркане, докато пудингът се сгъсти. Оставя се да се охлади много добре, покрит с фолио, за не хваща кора.
- 2
Три белтъка се разбиват на сняг с щипка сол. От останалата захар и 50 мл вода се сварява сироп. Щом достигне 115 градуса, се налива на тънка струйка в белтъците, като се разбива постоянно.
- 3
Двата вида сирене и кондензираното мляко се разбиват. Охладеният пудинг се разбива с миксер. Към него се изсипва сместа със сирената и се разбърква добре. На няколко пъти се добавят и разбитите белтъци.
- 4
Останалите 100 мл мляко се смесват с марсалата.
- 5
Козунакът се нарязва на филии, които леко се потапят в млякото с марсала.
- 6
В тава се редят козунак, крем, сладко от боровинки, крем, козунак, крем, сладко и крем. Заравнява се и се оставя да се охлади поне за четири часа.
- 7
Ядките се затоплят в тиган. Захарта за крокана се карамелизира. Добавят се ядките и се разбъркват. Прехвърлят се върху силиконова подложка и се охлаждат.
- 8
Малко преди сервиране, десертът се поръсва с натрошения крокан.